четвртак, 16. септембар 2010.

УСС тражи од ВСС записнике о избору судија и о раду судова - извор Бета

Уставни суд Србије затражио је данас од Високог савета судства да достави све записнике о избору судија и извештаје о раду судова на основу којих је оцењивао стручност и оспособљеност судија

Председница Уставног суда Боса Ненадић рекла је новинарима да ће суд на тај начин покушати да у одлучивање и поступање о жалбама неизабраних судија примењује стандарде европског суда у Стразбуру.



На данашњеој седници Уставни суд је обуставио поступке о решавању девет жалби неизабраних судија, јер су они у међувремену на накнадном конкурсу поново изабрани за судије.
Боса Ненадић је изјавила да ће на следећој радној седници Уставног суда, у уторак, бити утврђена стратегија рада у решавању уставних жалби како би тај суд што ефикасније поступао у тим и другим битним предметима.
"Уставни суд загушен је предметима и наћи ће се у ситуацији да ће, уместо да штити право, сам почети да крши право на суђење у разумном року, на пример, јер неће моћи да реши предмете за годину или две, што је европски стандард", рекла је она.
Ненадићева је навела да је Уставном суду поднето 1.500 поднесака неизабраних судија и тужилаца, с тим што су неки од њих поднели и жAлбе и уставне жалбе.
"Уставном суду обратило се више од 800 неизабраних судија и тужилаца, а Високи савет судства до сада је доставило 220 појединачних одлука које је тражио Уставни суд", рекла је председница Уставног суда.
Према њеним речима, Уставни суд ће почети да заказује јавне расправе о жалбама неизабраних судија и тужилаца, али не пре 1. октобра, јер учесницима у процесу треба времена за припрему.

Нема коментара:

Постави коментар