петак, 24. септембар 2010.

Месаровић: Моја плата је моја ствар - Б92

Београд -- Председница Врховног савета судства Ната Месаровић повећала је сама себи плату за 74.452 динара, па сада укупно зарађује готово четири хиљаде евра.
Наиме, Врховни савет судства, чији је Ната Месаровић председник, донео је одлуку да судијама Касационог суда, па и самој Месаровићки, повећа плату за 30 одсто.

Месаревићева, која је истовремено и председница Врховног касационог суда, сада има основну плату од 322.625 динара, плус додатак за рад у ВСС од 45.000 динара и још 35.000 динара за рад у Министарству правде.

Тако уместо некадашњих 248.173, Месаровићева сада има плату од 322.625 динара. Њена укупна месечна примања су чак 402.625 динара пошто добија и месечне накнаде од 45.000 динара за вођење Врховног савета судства, а зарађује још и 35.000 динара као члан Комисије за полагање правосудног испита при Министарству правде.
Иначе, по закону, Врховни касациони суд има 29 судија, али петоро њих још није именовано. Управо у тој чињеници да нису именоване све судије, Ната Месаровић је нашла законски основ да повећа плате због „повећаног обима посла".

Тако су „захваљујући" Месаровићки повишицу од 30 одсто добиле и све остале судије. Међу њима је и Соња Бркић, упамћена по томе што је током 2008. узимала две плате, уз годишњу плату у Врховном суду Србије од 1.970.815 динара, Бркићка је тада као председница РИК-а узела још 2.673.584 динара.
Ната Месаровић одбила је да разговара с новинарима Б92, али је у саопштењу за јавност признала да јој је плата повећана. Међутим, она у саопштењу каже да су информације о висини примања нетачне и тенденциозне, али није навела о ком се износу ради.




"Моји приходи су већ више од 30 година јавни и такви ће бити до окончања моје каријере. Поставља се питање да ли наручиоци оваквих текстова могу да објасне порекло своје имовине и изворе својих прихода. Сви моји приходи су законити и исплаћују се на основу прописа, а примају их сви они који поред редовних, врше и друге дужности. Тачно је да плата увећана за 30 одсто свим судијама Врховног касационог суда, па се увећање односи и на мене као председника који је истовремено и судија тог суда, а одлуку је донео Високи савет судства који има 11 чланова", наводи се у њеном саопштењу.

Истовремено, лист Прес пише да је судија Месаровић оптужила тај лист да „објављује наручене текстове".

"Нећу ништа да вам кажем! Моји приходи су моја ствар и немам вама шта да их објашњавам! Када будем позвана да браним своје приходе, ја ћу то и да урадим! А наручиоцу овог текста поручујем: Размислићу да ли да проговорим, јер ако ја проговорим, биће свашта! Зар после овога што сте објавили неко треба да ми упадне у стан, да ме убије?! Питате мене колико зарађујем, а што не проверите колику је плату имала председница Врховног суда пре мене...", рекла је Ната Месаровић и одбила сваки даљи разговор за Прес, наводи се у тексту тог дневног листа.
Бивша председница Врховног суда Вида Петровић-Шкеро, која данас ради заједно са Натом Месаровић у Врховном касационом суду, била је видно изненађена, пише Прес, када су јој новинари тог листа рекли да их је њена колегиница упутила да се распитају колику је плату примала док је била на челу ВСС. "У овом тренутку не знам тачан износ, али позовите ме сутра да проверим. Само да нагласим да ја никада нисам имала дуплу плату...", казала је Шкеро.
Чланица Синдиката правосуђа Београда Слађанка Милошевић каже да је скандалозно то што су чланови ВСС-а сами себи повећали зараде.

"Молим вас, то је брука! Брука и срамота! Шта је са осталима у правосуђу? Па, судски референти имају плате између 16.000 и 20.000 динара и то су убедљиво најмања примања у државној администрацији", каже Милошевић и додаје да је било логичније да је Високи савет судства изабрао још пет судија колико недостаје Врховном касационом суду, уместо што је подигао плате.

Милошевић је позвала реизабране и нереизабране судије да се придруже Синдикату правосуђа Београда у штрајку најављеном за 6. октобар због ниских примања и преоптерећености послом.
Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић каже да јој није јасно зашто судије Врховног касационог суда не деле судбину свих осталих судија.

"Молим вас, чиме се та одлука ВСС-а образлаже?! Ако се једним судијама повећава плата, зашто се то не чини и осталима?! Чиме су то Месаровићка и њени најближи сарадници заслужили тако велике плате?!", каже Бољевићева.

Бољевић каже да сматра “да је госпођа Ната Месаровић била најмање у сукобу интереса. И мислим да све судије у Србији, а посебно оне које су имале могућност да утичу на начин како ће судство функционисати, морају да деле судбину свих осталих судија, а не да себе стављају у повлашћен положај”.

Ако је критеријум за већу плату био пребукираност судија, онда је повишицу требало дати и судијама у Привредном апелационом суду, где ради 25 посто мање судија од прописаног, додаје она.

Месатовићева прима 10 просечних српских плата

Нема коментара:

Постави коментар