четвртак, 23. септембар 2010.

Месаровић себи повећала плату (синдикат правосуђа и Друштво судија Србије траже оставку- Извор Б92

Ната Месаровић повећала је себи плату за 30 одсто и она сада, са свим додацима износи близу 4 хиљаде евра, произилази из документа до кога је дошао Б92.

Плате су повећане свим судијама Врховног касационог суда, а одлуку је последњег дана јуна донео Високи Савет судства.

На челу обе институције налази се Ната Месаровић. У Друштву судија Србије и Синдикату правосуђа кажу да је одлука неморална и траже оставку Месаровићеве.

Тачно 328.173 динара износе укупна примања Нате Месаровић, показују подаци из званичне имовинске карте државних фукционера. Међутим, Б92 је дошао до копије решења одлуке о повећању плата из које се види да је Високи савет судства пре скоро 3 месеца за 30 одсто повећао плату свим судијама највишег суда у Србији, Врховног касационог.

Пошто се Ната Месаровић налази на челу обе институције, из тога произилази да је сама себи повећала плату.

Плата Нате Месаровић до скора је износила 248.173 динара, с повећањем од 30 одсто, плата коју Месаровићева добија у Врховном касационом суду износи 322.625 динара. Међутим, када се томе додају накнаде за рад у Високом савету судства од 45.000 и за Комисију за полагање правосудног испита од 35.000 динара, долази се до укупне суме од 402.625 динара.



Ната Месаровић одбила је да разговара с новинарима Б92, али је у саопштењу за јавност признала да јој је плата повећана. Међутим, она у саопштењу каже да су информације о висини примања нетачне и тенденциозне, али није навела о ком се износу ради.

У синдикату правосуђа кажу да је повећање плата само једној групи судија понижавајуће за остале раднике у правосуђу.

“Мислим да је неморално, најблаже речено, због тога што Ната Месаровић има у својој близини људе који помажу добром извештају, не само њеном, већ и свих судија, и који раде за плату од 16 и 20 хиљада и који дневно не могу да преживе са 500 и 600 динара. Она је једном рекла да може да погледа свима у очи а ја заиста не знам како она може да погледа у очи своје сараднике који примају плату од 16 и 20.000”, каже Слађанка Милошевић, синдикат правосуђа

У Друштву судија Србије кажу да је Ната Месаровић у сукобу интереса, јер профитира од сопствене одлуке. Међутим, иако су плате у правосуђу замрзнуте, одлука о овом повећању донета је на основу закона, а због мањка судија.

Међутим, како каже Драгна Бољевић, судија има недовољно широм Србије, па чак и у судовима у којима је обим посла много већи него у касационом.

"Морам да кажем да је ово једна у низу грешака ВСС. Сматрам да ничим није праведно да ВСС повећава само неким судијама плату, где год се они налазили. Занчи судије морају да деле судбину система у коме раде", каже Драqана Бољевић, Друштво судија Србије.

Друштво судија Србије, али и Синдикат правосуђа поновили су захтев да Ната Месаровић што пре поднесе оставку.

Нема коментара:

Постави коментар