среда, 4. август 2010.

Пропусти у избору судија - Б92

Visoki savet pravosuđa načinio je propuste u postupku izbora sudija 2009, saopštio je ombudsman Saša Janković.

Janković je naveo da su kandidati uskraćeni za sadržajno i konkretno obrazloženje neizabranim kandidatima o razlozima zbog kojih nisu izabrani kao i za pouku o pravnom leku.

Zaštitnik građana je kao propust istakao i odsustvo dovoljno delotvornih i smišljenih mera za postizanje srazmerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u sudovima na čijem području žive te manjine.

Ombudsman je Visokom savetu sudstva uputio preporuku u kojoj se navodi da bi uočeni propusti trebalo da budu otklonjeni saglasno pravnom
poretku i u skladu s odlukama drugih nadležnih organa, posebno imajući u vidu odluke i stavove Ustavnog suda.

"U budućem radu, Visoki savet sudstva će se dosledno pridržavati načela dobre uprave, a posebno onih koja garantuju transparentnost rada i obrazloženost i utemeljenost odluka organa javne vlasti, te načela koja učesnicima u postupku omogućavaju što delotvorniju zaštitu njihovih prava i legitimnih interesa, posebno u pogledu obaveštenosti o činjenicama koje služe kao osnova za odlučivanje i mogućnosti da se one ospore u toku postupka", naveo je Janković u preporuci.

Zaštitnik građana je u preporuci pozvao Visoki savet sudstva da bez odlaganja sprovede neizvršena rešenja Šabića i da poverenika obavesti o izvršenju rešenja.

"U postupcima koje vodi, Visoki savet sudstva će delotvorno primenjivati pozitivno-pravne garancije zaštite i ostvarivanja pojedinačnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina i, po potrebi, razviti i primenjivati sopstvene postupke i procedure koji obezbeđuju ostvarivanje svrhe ustavnih garancija manjinskih prava u praksi", precizirao je Janković.

Нема коментара:

Постави коментар