недеља, 4. јул 2010.

Да ли је ВСС на свако расписано судијско место изабрао најбоље кандидате?

Да ВСС није бирао набоље кандидате за расписана судијска места по конкурсу од 15.07.2009.год. говори и чињеница да су исте кандидате бирали на по два места.
  • Петрић Зорка судија Општинског сида у Пријепољу је изабрана 17.12.2009. године за судије Основног суда у Пријепољу али и за судију Основног суда у Новом Саду. Да ли се ово може назвати случајном грешком (пропустом). Можда када би ово био једини пропуст.
Два од три члана по положају у ВСС су и чланови по положају у Државном већу тужилаца. То су Министар правде Снежана Маловић и председник одбора Народне скупштине Републике Србије за правосуђе и управу адвокат Бошко Ристић.
Четири кандидата која је ВСС предложио Народној Скупштини РС за избор за место судије на први трогодишњи мандат су предложени и за заменике јавних тужилаца.
  • Петров Сава – судијски помоћник Општинског сида у Зрењанину је изабран за заменика у Основном тужилаштву у Зрењанину али и за судију Прекршајног суда у Зрењанину.
  • Јанкићевић Биљана – судијски помоћник Општинског суда у Ваљеву – је изабрана за заменика у Основном тужилаштву у Ваљеву али за судију Основног суда у Ваљеву
  • Миловић Коларевић Мирјана – судијски помоћник у Окружном суду у Краљеву је изабрана за заменика тужиоца у Основном тужилаштву Краљево али и за судију у Основном суду у Краљеву
  • Тапушковић Селена – судијски помоћник у Окружном суду у Краљеву је изабрана за заменика у Основном тужилаштву у Краљеву али и за судију у Основном суду Краљево.
Имајући у види да су министар правде Снежана Маловић и адвокат-политичар Бошко Ристић учествовали у бирању како судија тако и тужиоца и заменика тужиоца ове чињенице јасно говоре да ВСС није независно тело већ тело изузетно зависно од спољних утицаја.
ВСС је изабрао и два кандидата на дуплу функцију међу кандидатима који се бирају за судије на први трогодишњи мандат:
  • Милетић Гордана – судијски помоћник у Општинском суду Куршумлија је изабрана за судију Основног суда у Нишу али и за судију Основног суда у Прокупљу.
  • Миликић Вера – судија за прекршаје у Општинском органу за прекршаје Краљево изабрана је за судију Прекршајног суда Краљево али и за судију Вишег прекршајног суда.
У члан 56. Закона о судијама стоји да се сматра да судија није изабран ако без оправданих разлога не ступи на функцију у року од 30 дана од дана избора. Одлуку о томе доноси ВСС на предлог председника суда и о томе обавештава Народну скупштину, ако се ради о судији који је први пут биран.
Није познато да је ВСС послао Народној скупштини допис о најмање два кандидата која нису ступила на функцију (Миликић, Милетић а вероватно и Петров) са разлозима због којих нису ступили.

Нема коментара:

Постави коментар