уторак, 6. јул 2010.

Закључак Владе Републике Србије

Beograd, 6. jul 2010.Vazno

Na osnovu člana 43. stav 3. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 ispravka, 101/07 i 65/08), a na predlog Ministarstva pravde, Vlada donosi

Zaključak

1. Sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca koji je ostvario pravo na naknadu plate u trajanju od šest meseci u visini plate koju je imao u trenutku prestanka dužnosti, predviđeno članom 101. st.2. Zakonom o sudijama ("Službeni glsanik RS" br. 116/08, 58/09 - odluka Ustavnog suda i 104/09), odnosno članom 130 stav 2. Zakona o javnom tužilaštvu ("Službeni glasnik RS, br. 116/08 i 104/09), ovo pravo prestaje danom donošenja odluke Ustavnog suda o žalbi, odnonsno ustavnoj žalbi koji je taj sudija, javni tužilac ili zamenik javnog tužioca podneo protiv odluke Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca, na osnovu koje mu je prestala dužnost.

2. Pravo iz tačke 1. ovog zaključka ne pripada:

-sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca koji je ostvario pravo na naknadu plate u trajanju od šest meseci od prestanka dužnosti, a koji je od 1. januara do 30. juna 2010, godine, odnosno u toku ostvarivanja tog prava zasnovao novi radni odnos ili stekao pravo na penziju, bez obzira na podnetu žalbu, odnosno ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

- sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca koji ostvaruje pravo na produženje naknade plate u skladu sa članom 101. stav 3. Zakona o sudijama, odnosno članom 130, stav 3. Zakona o javnom tužilaštvu, bez obzira na podnetu žalbu, odnosno ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

- sudiji za prekršaje koji nije izabran u sudovima, odnosno javnim tužilaštvima opšte ili posebne nadležnosti, bez obzira na podnetu žalbu, odnosno ustavnu žalbu Ustavnom sudu

- sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca koji na odluku Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca, na osnovu koje mu je prestala dužnost, nije podneo žalbu, odnosno ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

3. Sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca koji nakon 1. jula 2010, godine zasnuje radni odnos, pravo iz tačke 1. ovog zaključka prestaje danom zasnivanja radnog odnosa, bez obzira da li do tada doneta odluka Ustavnog suda po njegovoj žalbi, odnosno ustavnoj žalbi.

4. Naknada plate iz tačke 1. ovog zaključka podrazumeva osnovnu platu koju je sudija, javni tužilac ili zamenik javnog tužioca imao u trenutku prestanka dužnosti, koja se dobija množenjem odgovarajućeg koeficijenta i osnovice za obračun i isplatu plate, bez dodataka i uvećanja na osnovnu platu, a sa pripadajučim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

5. Ovaj zaključak dostaviti Ministarstvu pravde i Ministarstvu finansija, radi realizacije u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, radi informisanja.

Prvi potpredsednik Vlade
zamenik predsednika Vlade
Ivica Dačić s.r.

Нема коментара:

Постави коментар