недеља, 3. октобар 2010.

Реизбор судија кочи пут у ЕУ Интервју Драгане Бољевић -Вести OnLine

Европа неће одустати од примедби које је изнела на поступак општег реизбора судија и тужилаца због чега би Србија могла да се суочи са негативним извештајем Европске комисије о напретку реформе правосуђа, а српски званичници игнорисањем тих упозорења угрожавају даље европске интеграције наше земље, каже за "Вести" Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије.

Какве препоруке се налазе у завршном извештају Савета Европе (СЕ) који је презентован ове недеље у Београду?
- Циљ пројекта "Подршка реформи правосуђа у Србији у светлу европских стандарда" је био да стручњаци СЕ дају препоруке и смернице српском правосуђу како би оно било спремно за тренутак кад дође време за кандидатуру Србије за чланство у ЕУ.
У извештају се полази од тога да је основни реформски циљ да се врати поверење јавности у правосуђе, са нагласком да се успостави независно, одговорно, транспарентно и ефикасно правосуђе.

Шта се у извештају каже о реизбору судија и тужилаца?
- Наводи се да је реизбор судија толико затровао атмосферу у правосуђу да се реформа не може спроводити док се он не реши. Стручњаци СЕ наводе да, што се тиче преиспитивања поступка општег реизбора, треба под хитно покушати да се пронађе прихватљиво решење консултујући се са свим заинтересованим странама, а уколико се договор не постигне, одлучити о корацима за нови поступак и спровести транспарентни избор судија и тужилаца.



Како су власти реаговале на овај извештај?
- Извештај је изузетно дискретан и дозиран, али и такав не одговара нашим властима, о чему говори и податак да министарка правде Снежана Маловић и председница Високог савета судства Ната Месаровић нису ни остале на презентацији да саслушају ставове експерата.

Шта очекујете од извештаја Европске комисије (ЕК) о напретку реформе правосуђа који треба да буде презентован у новембру?
- Србија има велику вероватноћу да се суочи са негативним извештајем у погледу реформе правосуђа.Дефинитивно је ЕУ више пута ставила озбиљне примедбе на спроведени реизбор судија.О томе су говорили и председник ЕК Жозе Мануел Барозо и европски комесар за проширење Штефан Филе, упозоривши да ће ЕУ врло пажљиво надзирати на који начин ће српски званичници отклонити озбиљне недостатке реизбора и да ће од тога зависити и извештај о напретку и евентуална кандидатура Србије за придруживање.
У августу је и високи званичник ЕК Пјер Мирел упозорио да је све што се ради у вези реизбора одговорност српских власти, а да је ЕК спремна да помогне саветима.

Али, министарка правде тврди да јој је савест чиста?
- Европа не одустаје од примедби које је изнела на поступак реизбора јер су то установиле њене експертске групе. Пошто наше власти не желе да прихвате да је нешто лоше урађено, покушавајући да конзервирају стање какво је, одатле проистиче мој закључак и уверење да ће извештај о реформи правосуђа бити негативан.

Могу ли преко 800 жалби неизабраних судија Уставном суду Србије (УСС) да поправе ситуацију?
- Могу, само са жалошћу да констатујем да су судије Уставног суда потпуно поцепане око свега што је у вези са реизбором судија и у вези са правном заштитом судија и тужилаца. Потпуно су подељени, а последњи став УСС да ће се упуштати само у чињенично стање, да ли је било разлога за реизбор или не, не даје ми никакву веру да ће УСС на одговарајући начин и у догледном року решити ово питање.

Какви су ваши наредни потези?
- У Друштву судија Србије више немамо никакву дилему о томе да ли треба ићи у Стразбур због повреде права на правично суђење. Због тога ће до краја октобра бар једно стотинак представки на повреду права на правично суђење у разумном року бити предато у Стразбур.
Али, ако суд буде закључио да судијама није пружена прилика да добију одлуку у разумном року, онда се он неће ограничавати само на утврђивање те повреде него ће сам расправити о целој представци.

1 коментар:

  1. Gospodjo Boljevic mogli ste bar jednom da spomenete i sudije za prekrsaje kad vec spominjete i tuzioce!

    ОдговориИзбриши