уторак, 5. октобар 2010.

Говор председника Високог савета судства за конференцију „Подршка реформи правосуђа у Србији у складу са стандардима Савета Европе“ - 29. септембар 2010. године

КОНФЕРЕНЦИЈА
„ПОДРШКА РЕФОРМИ ПРАВОСУЂА У СРБИЈИ У СКЛАДУ СА
СТАНДАРДИМА САВЕТА ЕВРОПЕ“
Хотел “Hyatt”, Кристална сала
29. септембар 2010. године у 9.30 часова
Ваше екселенције,
поштована госпођо Маловић,
поштована госпођо Доловац,

даме и господо,
2009. и 2010. година обележене су напорима да се реформа правосуђа заокружи и да се успостави судски систем који ће допринети подизању нивоа владавине права и демократије у овом друштву, поштовања и остваривања основних људских права и слобода, кроз усвајање општеприхваћених међународних стандара. Доношењем Устава Републике Србије новембра 2006. године и сета нових правосудних закона децембра 2008. године, створен је уставни и законски оквир за отпочињање реформе у правосуђу Републике Србије. Дакле, држава се
определила да је коренита реформа правосудног система неопходна и стала је иза ње. У том светлу ценим и залагање Савета Европе и његових експерата да израдом и објављивањем Извештаја о подршци реформи правосуђа у Србији допринесу да се систем успостави у складу са стандардима Савета Европе.
Дозволите ми да се, на кратко, осврнем на Извештај, са чијом садржином смо имали сви прилике да се упознамо. Морам да истакнем да је од објављивања Извештаја до данас протекло више од три месеца, два пута је одлагана његова презентација, што је у одређеној мери довело до тога да је по неким препорукама већ поступљено.
Стога ћу се накратко да укажем на неке делове из Извештаја:

− транспарентан рад Високог савета судства
Прихватамо сугестију Савета Европе али сматрамо да је ВСС у свом раду био транспарентат у смислу да одржава конференције за штампу, издавање саопштења и објави на интернет страници савета. Сва нормативна акта које је донео Савет, су урађена јавно у смислу да су предлози таквих аката достављани колегијумима судија свих судова на изјашњење, а потом су такве сугестије разматране на седници Савета и нормативна акта усвајана. Посебно се то односи на Одлуку о критеријумима и мерилима за избор судија.
Када смо попуњавали судијска места по судовима за избор на 81 судијско место, Комисија ВСС од најмање три члана је обављала интервјуе са кандидатима, и након тога је изабрала оне који испуњавају услове. Морамо да истакнемо да је за оваквим начином рада постојала потреба, обзиром да су конкурисали и кандидати који први пут нису пропли на општем избору судија. Такође, морам о да истакнемо да током општег избора судија током 2009. године није постојала потреба за интервјуима јер је било више од 5000 молби и ВСС је тада изабрао оне судије који су кумулативно испуњавали све критеријуме за избор а да је постојала дилема око избора судија односно неких судија сигурно је да би се овај интервју и тада спровео.



− у погледу законске регулативе
− састав Високог савета судства

Високи савет судства конституисан је 6. априла 2009. године. Све време радио је у непотпуном саставу, јер Народна скупштина није изабрала изборног члана из реда професора правног факултета, и поред тога што се Високи савет судства више пута обраћао Народној скупштини по овом питању. 28. јула изабран је професор, декан Правног факултета у Нишу, Предраг Димитријевић.

− увид у личне досије неизабраних судија

Након избора, свим неизабраним судијам било је омогућено да изврше увид у лични досије и да се упознају са његовом садржином, у просторијама Високог савета судства и у присуству члана Високог савета судства.

− број судија у Републици Србији

У односу на утврђен број судија у судовима сматрамо да је ВСС применио једини објективни критеријум, а то је прилив предмета у претходне две године и да није могао да прихвати разлоге које је Друштво судија Србије навело, а то је да је ангажовање судија у том периоду било веома велико и да се не може одржати на дужи рок (због замора, стреса или болести) а други разлог је квалитет одлука који се неминовно смањује јер се повећава број решених предмета.
Осим прилива предмета ВСС је урадио упоредне анализе како би се утврдио реалан број судија по судовима, те је радио упоредну анализу у земљама Европе, као што је Аустрија, Шпанија, и др. те смо констатовали да је број судија у односу на број становника реално одређен. Искористићу прилику да вас упознам са активностима и мерама које је Високи савет судства предузео у претходном периоду, а експертима Савета Европе остављам на оцену како се те активности уклапају у дате препоруке:

• ДОНОШЕЊЕ ПОЈЕДИНАЧНИХ ОДЛУКА ЗА НЕИЗАБРАНЕ СУДИЈЕ

Високи савет судства је већином гласова, на седници одржаној 14. јуна 2010. године одлучио да поступи у складу са ставовима Уставног суда од 25.03.2010. године поводом изјављених жалби неизабраних судија, а имајући у виду и Одлуку Уставног суда у предмету VIII У-102/2010, којом је усвојена жалба једног неизабраног судије. Високи савет судства је до данас урадио 294 појединачних одлука, које је доставио подносиоцима жалбе и Уставном суду.

• ИЗБОР СУДИЈА

На основу огласа за избор судија за попуну 81 упражњеног судијског места, а који је објављен 19. фебруара 2010. године, Високи савет судства је на седници одржаној 21. јула 2010. године усвојио Одлуку о избору судија на сталну функцију у судовима опште и посебне надлежности и Предлог одлуке о избору судија на трогодишњи мандат, према којима је за попуну упражњених
судијских места изабрано 62 кандидата. На сталну судијску функцију изабрано је 35 кандидата, од ког броја су 32 судије којима је 31. децембра 2009. године престала судијска дужност. Високи
савет судства је Народној скупштини Републике Србије за први избор на судијску функцију, на трогодишњи мандат, предложио 27 кандидата.

• ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА СУДИЈУ УСТАВНОГ СУДА

На заједничкој седници Високог савета судства и Државног већа тужилаца, одржаној 24. јуна 2010. године, утврђена је листа кандидата за Општу седницу Врховног касационог суда за именовање судије Уставног суда. Општа седница Врховног касационог суда је на седници одржаној 06. јула 2010. године именовала судију Уставног суда, чиме је омогућен рад Уставног суда у пуном саставу.

• ПЛАН АКТИВНОСТИ

Високи савет судства је на седници одржаној дана 28. јуна 2010 године усвојио План активности, којим су предвиђене активности Савета до 30. септембра 2010. године.

• ИНФОРМАТОР О РАДУ ВСС

У складу са чаном 39. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, израђен је Информатор о раду Високог савета судства, који је 01. августа 2010. године објављен на сајту Савета (www.vss.sud.rs).

• ПОСТУПАК ИЗБОРА СТАЛНОГ САСТАВА ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА

Како би се створили услови за избор сталног састава Високог савета судства, Савет је на седници одржаној 10. августа 2010. гдине усвојио Правилник о раду Изборне комисије Високог савета судства („Службени гласник РС“ број 58/2010). Након ступања на снагу наведеног акта, Високи савет судства је 03. септембра 2010. године именовао председника и чланове Изборне комисије Високог савета судства, као и њихове заменике.

• ИЗБОР ПРЕДСЕДНИКА СУДОВА

17. септембра 2010. године објављен је оглас за избор председника судова у Републици Србији.

• АНАЛИЗА РАДА СУДОВА ЗА ПЕРИОД ОД ЈАНУАРА ДО ЈУНА 2010. ГОДИНЕ

Високи савет судства је на основу извештаја о раду, које су доставили судови извршио анализу рада свих судова у Републици Србији, за период од 01. јануара до 30. јуна 2010. године. На седници одржаној 03. септембра 2010. године, Савет је усвојио Шестомесечни извештај о раду судова опште и посебне надлежности у Републици Србији, који је објављен и на сајту Високог савета судства. Поводом анализе шестомесечног извештаја о раду свих судова у Републици Србији, Високи савет судства одржао је конференцију за медије 03. септембра 2010. године којом приликом су саопштени резултати о квалитету рада, ефикасности и ажурности судова.

• АКТИ САВЕТА

Савет је 24. септембра 2010. године усвојио Правилник о дисциплинском поступку и дисциплинској одговорности судија, којим се уређује састав дисциплинских органа, услови за именовање, трајање мандата и начин престанка дужности члановима дисципллинских органа, као и начин рада и одлучивања у дисциплинским органима.

• ПРАВОСУДНА АКАДЕМИЈА

Високи савет судства је на седници одржаној 10. августа 2010. године утврдио број кандидата прве генерације за програм почетне обуке на Правосудној академији. Завршен је писмени пријемни и сада је у току усмени.

• МЕЂУНАРОДНА АКТИВНОСТ ВСС

Од 04. до 06. јуна 2010. године, генерални секретар Високог савета судства Италије, са сарадницима био је у посети Високом савету судства Републике Србије, којом приликом се разговарало о могућностима сарадње два Савета у области образовања судија, у циљу размене искустава и поступања у области борбе против организованог криминала и одузимању имовине стечене кривичним делом. Такође је договерено да се приступи организацији заједничких стручних скупова и реализацији студијког путовања наших судија у Италију. Од 20. до 23. јула 2010. године учествовала сам у Прагу на Другом округлом столу високих представника судства, који је организовао CEELI Институт из Прага и где су били представници 18 земаља централне и југоисточне Европе и земље Кавказа. Фокус је био на реформи и интегритету судства након пада Берлинског зида, као и развој механизама за унапређење сарадње између носилаца судске власти у земљама региона. Дискусије које су вођене на Округлом столу усмерене су ка развоју и размени стратегије за борбу против корупције у судству и унапређење интегритета судства.
Од 14. до 18. септембра делегација Републике Србије боравила је у Шпанији у посети Врховном суду Шпаније, Министарству правде и Високом савету судства Шпаније.

У Извештају Савета Европе има добрих, конструктивних предлога, које ће Високи савет судства у реформи правосуђа прихватити у смислу консултовања јавног мњења на рад судова и тужилаштава, и прикупљања информација на њихов начин рада од стране новинара, адвоката, полицајаца, политичара, и др.

Захваљујем се на пажњи.

Нема коментара:

Постави коментар