недеља, 3. октобар 2010.

Саопштење Уставног суда Србије поводом оцене председнице ВСС Нате Месаровић (01.10.2010.)

Поводом оцена председнице Високог савета судства изречених на скупу приликом представљања извештаја „Подршка реформи правосуђа у Србији у складу са стандардима Савета Европе“, одржаном 29. септембра 2010. године у Београду, које се односе на рад и поступање Уставног суда у предметима по жалбама неизабраних судија, Уставни суд, због потпуног и истинитог информисања јавности, саопштава следеће:

Надлежност Уставног суда да одлучује по жалбама изјављеним на одлуке Високог савета судства о престанку судијске функције изричито је утврђена одредбама члана 148. Устава Републике Србије. Поступак по жалби судија на одлуку о престанку функције уређен је Законом о Уставном суду, који је на снази од децембра 2007. године, а одредбом члана 100. тог закона утврђено је начело расправности, а тиме и начело контрадикторности у овом поступку. Стога не стоји изречена тврдња да Уставни суд неосновано спроводи „контрадикторни поступак који важи за разрешење, а који није био предвиђен у време избора“.

Оцена да Уставни суд „покушава да буде парнични суд, што је испод нивоа надлежности Уставног суда и његових судија“, не само да не одговара Уставом утврђеним надлежностима Уставног суда, већ представља и непримерени начин квалификовања поступања Уставног суда и судија овог суда, утолико више што такве оцене долазе од представника институције која је један од учесника у поступку по жалбама неизабраних судија.

Нема коментара:

Постави коментар